No jo, ženská...

Je sexismus malým tajemstvím dnešního světa byznysu, nebo tento problém již vymizel? Autoři článku hovořili s několika ženami – podnikatelkami, které založily své firmy v posledních čtyřech dekádách, o tom, jak pociťují sexismus a jak se s ním vypořádaly.

Sedmdesátá léta – Zakladatelka a manažerka společnosti JohnstonWells Public Relations připouští, že se setkala se sexistickými postoji, když v roce 1971 firmu zakládala. Zpočátku je ignorovala a dnes říká, že jako muž by to měla při budování firmy jednodušší.

Osmdesátá léta – Od roku 1989, kdy prezidentka Sterling Communications Inc. společnost zakládala, se postoje hodně změnily. Tehdy se stávalo, že na konferencích, kam přišla s manželem, lidé předpokládali, že manažerem je on, zatímco ona hraje tenis a stará se o děti.

Devadesátá léta – Manažerce Conquest Inc. kupodivu pomohla odrážet sexismus v obchodním světě bývalá role modelky. Naučila se, že může být čímkoli a dělat cokoli. Pokud zaznamenala sexismus, ignorovala ho. V jejím oboru pracuje na manažerských pozicích stále více žen, což je podle ní dobře.

Po roce 2000 – Manažerka firmy Resource Associates říká, že se ženy staly v byznysu definitivně silnější. Z menšiny je většina. Ačkoli se od založení firmy v roce 2000 se sexismem přímo nesetkala, nemyslí si, že by mu unikla – jen měla štěstí. Podle ní je profesionální chování velmi důležité, ať se děje cokoli.
-ba-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com