Neuzavření projektu se může prodražit

Ilustrační snímek

Projekt, který nebyl správně uzavřen, může způsobit významné ztráty. Naopak pokud je dokončen a správně uzavřen, dochází k vytvoření značné hodnoty a přínosy jsou velké pro celou firmu. Záznamy budou přesnější, náklady budou lépe řízeny a kontrolovány a týmový duch posílí. Mezi pracovníky dojde k upevnění vztahů a účastníci budou ke své firmě loajálnější. Přínosy správně uzavřeného projektu nemusí být vždy vidět na první pohled, proto se podíváme o jakou hodnotu se vlastně jedná. Podle webu pmhut.com je zkrátka uzavírání projektu fází s velkým potenciálem.

1) Sdílení výsledků a zkušeností

Nejen ti, kteří byli do projektu přímo zapojeni, ale i ostatní mohou čerpat ze získaných zkušeností. Možná, že někde právě probíhá, nebo se připravuje, podobný projekt. Získané znalosti by proto měly být konsolidovány a sdíleny. Vytvořené vztahy s dodavateli by také měly být využity i v budoucnu.

2) Oceňte úsilí

Když oceníte úsilí těch, kteří se projektu účastnili, zvýšíte tak jejich sebevědomí. Pracovníci tak budou daleko více spokojeni se svou prací a také z ní budou mít lepší pocit. Navíc budou vědět, že si jich management všímá a že si váží jejich přínosu.

3) Oslavte dokončení

Nezáleží na tom, jestli bylo dokončení projektu zcela úspěšné, nebo ne. Vyberte aspoň ty úspěšné části, které se podařily a promluvte o jejich přínosu, i kdyby projekt jako celek mohl být vnímán jako spíše neúspěšný. S neúspěchem naložte konstruktivně – poučte se z něj.

4) Podpořte týmového ducha

Umožněte účastníkům projektu setkat se osobně. Jelikož projekty mají často několik odlišných částí a podílí se na nich mnoho lidí, nechte je poznat se a promluvit si. Samozřejmě, bude to něco stát, ale skryté přínosy takovýchto setkání se velmi snadno přehlédnou.

-jk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut