Nestresujte se krizí

Obtížné ekonomické časy přinášejí zvýšený stres, který si vybírá svou daň zejména na malých podnikatelích. Článek proto radí, jak se bez ohledu na ekonomickou situaci nenechat pohltit stresem.

- Zůstaňte v klidu. Panika a strach pouze zveličují dopady stresu na pracoviště. Přestaňte proto trávit hodiny nad posledními finančními ukazateli, statistikami a odhady vývoje vašeho odvětví. Soustřeďte se na dynamiku byznysu za zdmi vaší firmy.

- Vytvořte si záložní plán. Chcete-li efektivně řídit stres, měli byste mít pevný záložní plán. Znamená to plánování pro případ propouštění a dalších výrazných škrtů.

- Vytvořte si oblast vlivu. Určité věci jsou jednoduše mimo vaši kontrolu. Soustřeďte se proto na věci, které ovlivnit můžete. Hledejte například cesty, jak snižovat náklady.

- Pozor na návykové látky. Stres může vést ke zvýšené konzumaci návykových látek, jako je alkohol nebo tabák, ale i nezdravému stravování nebo gamblerství. Takové chování je třeba vyloučit za každou cenu. Hledejte proto zdravé způsoby obnovování energie, jako je cvičení nebo trávení času s rodinou a přáteli.

-kk-

Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com