Nestíháte? Pomůže vám outsourcing

Pokud máte ve firmě problém stíhat každodenní obchodní aktivity a výrobu, možná je na čase zjistit, jestli by nešlo něco delegovat ven. Vaším úkolem by mělo být především soustředit se na klíčové kompetence a růst firmy. Co by se tedy dalo outsourcovat a jak na to?

1. Administrativní činnost. Plánování služebních cen, zadávání údajů do databází apod. – tohle všechno zvládnete pomocí virtuální podpory. Existují specializované firmy, které tyto služby umí poskytnout.

2. Generování kontaktů a zákaznické služby. Především jde-li o intenzivní volání naslepo, můžete použít externího dodavatele, který vám předá vážné zájemce vybrané z těch, které osloví. Stejným způsobem se dá poskytovat i zákaznická podpora.

3. Účetnictví a finanční služby. Můžete si vybrat – najmout si firmu nebo jednotlivce. Outsourcovat jde cokoliv – od vystavování faktur, přes mzdové účetnictví, po finanční analýzy. Časová úspora je veliká a totéž platí o nabídce na trhu.

4. Marketing. Efektivní marketing ovlivňuje, jak jsou firma a její značky vnímány na trhu. Externí dodavatel má výhodu vnějšího pohledu, kdyžto zaměstnanec je vždy ovlivněn děním uvnitř firmy, tj. není objektivní. Profesionální copy-writer navíc pomůže zvýšit úroveň všech marketingových materiálů – od webu, přes tiskové zprávy, až po SEO.

5. IT podpora. Vlastní počítačová podpora je obvykle dost nákladná. Pokud tedy IT není součástí vaší hlavní činnosti, může být mnohem výhodnější najmout si externí firmu.

6. Lidské zdroje. Najímání nových pracovníků a většina HR procesů funguje bez problémů přes externí dodavatele.

Velmi často lze získat nejlepší dodavatele pomocí kolegů, kteří podnikají ve stejném odvětví. Reference pomohou získat vaši důvěru a ubezpečí vás, že si vybíráte kompetentního partnera za slušnou cenu. Dalším výborným zdrojem jsou skupiny na LinkedIn.

-th-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum