Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (2/2)

Jak spravujete své finance? Máte finančního poradce nebo to děláte sami? Průzkum společností CNBC a Acorns z března 2019 ukázal, že pouze 17 % Evropanů využívá svého finančního poradce. Oproti studiím, které uvádějí nízkou finanční gramotnost, je toto procento nízké. Obecná reputace finančního poradenství však není dlouhodobě dobrá, a tak vzniká dilema, jaká strategie je vlastně lepší?

Ilustrační snímek

prvním díle článku jsme se zaměřili na to, co pro vás finanční poradce může udělat a také, kdy poznáte, že nastal čas rozloučit se s vaším stávajícím finančním poradcem. Tentokrát se zaměříme na pár doporučení pro výběr vhodného specialisty na osobní finance.

Jak si vybrat vhodného finančního poradce?

Zjistěte, zda je váš finační poradce svěřencem. Tzv. fiduciáři, jsou osoby, které na základě smluvního ujednání přijaly vlastnický mandát ke správě cizího majetku. Jsou registrováni buď u státního regulátora, nebo u Komise pro cenné papíry (SEC). Je jejich povinností jednat ve vašem nejlepším zájmu a v případě možného střetu zájmů vás musí předem informovat.

Musíte však pochopit, že ne každý investiční poradce je zároveň svěřencem a makléři, obchodníci a pojišťovací agenti nejsou povinni pracovat ve vašem nejlepším zájmu. Můžete požádat svého finančního poradce o registrační číslo a zkontrolovat jej na webových stránkách NAPFA (Národní asociace osobních finančních poradců).

Kromě fiduciárního standardu zjistěte, zda má váš finanční poradce nějaké konkrétní certifikace, například CFP (Certified Financial Professionals), ChFC (Chartered Financial Consultant) nebo AIF (Accredited Investment Fiduciary). Pomůže vám to pochopit jejich kvalifikaci a to, zda jsou vhodné pro vaše finanční požadavky.

Zeptejte se, jak je váš finanční poradce placen. Způsob placení finančního poradce může mít obrovský dopad na složení vašeho portfolia. Finanční poradci pracují s různými strukturami poplatků, z nichž někteří jsou poradci pouze pro poplatky, zatímco jiní mohou obdržet provizi za doporučení konkrétního produktu. Existují další modely poplatků, jako jsou poplatky za správu aktiv nebo poplatky za úspěch (hedgeové fondy).

Ačkoli neexistují žádná pravidla definující ideální modely odměn, je důležité, aby je váš finanční poradce uvedl – sám od sebe nebo na dotaz.

Ověřte pověření a zpětnou vazbu od zákazníků. Kontrola údajů o finančním poradci je pouze prvním krokem. Je důležité zjistit, zda existují nějaké možné stížnosti na vašeho poradce. Můžete to udělat pouze tak, že přejdete na web SEC, Board CFP® nebo zkontrolujete záznamy svého poradce u FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Pokud najdete stížnost, zeptejte se na ni svého poradce. Více stížností by pro vás mělo být signálem: „ruce pryč“.

Kromě kontroly úředních záznamů požádejte svého finančního poradce o reference. Jakýkoli dobrý poradce by je rád sdílel. Promluvte si s předchozími nebo stávajícími klienty poradce a získejte důkladnou zpětnou vazbu. Můžete vyhledat více o svém finančním poradci online.

Správný finanční poradce může zlepšit váš život a přinést finanční odměnu. Je zásadní provést důkladný výzkum, než najmete finančního experta. I když máte někoho, kdo se stará o vaše finance, je zvykem sledovat své portfolio. Trocha opatrnosti a rutinní kontroly půjde dlouhou cestu k zabezpečení vaší finanční budoucnosti.

 

 

-bb-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com

Články v sérii

Aktuální

Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (1/2)

Aktuální

Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (2/2)