Nepsaná pravidla vedoucí funkce

Nepsaná pravidla mohou pro různé lidi znamenat různé věci. Článek přináší rady manažerům, jak správně chápat nejčastější neformální pravidla spojená s vůdcovskou rolí.

- Výsledky jsou důležité, ale vztahy jsou důležitější. Když je manažer na začátku kariéry, je nezbytné, aby ukazoval efektivní výsledky. Jakmile však jeho kariéra postoupí, perspektiva se mění. Výsledky nepřestávají hrát zásadní roli, ještě zásadnější je však schopnost vybudovat dobré vztahy s nadřízenými i členy jeho týmu.

- Budujte strategický rámec pravomocí. V počátku kariéry se manažer soustředí striktně na svou práci. Je odměňován, pokud ji dobře splní a tvrdě pracuje. Postupně je však třeba rozšiřovat si obzory. Nepůjde už jen o „jeho“ cíle, ale „naše“ cíle – cíle celého oddělení nebo firmy.

- Vytvořte si vzhled, který bude reprezentovat a zapadne. Někdo by mohl namítat, že vnější vzhled není důležitý, ale není to pravda, zejména ve vedoucím postavení. Pracujte proto na tom, jak vypadáte (vlasy, oblečení, hygiena), jak se chováte a jak vypadá vaše pracovní prostředí.

- Propagujte se. Když nebudete vidět, je jedno, jak jste skvělí a jak dobré máte výsledky. Zdravá propagace je důležitým faktorem úspěchu ve vedoucí funkci. Neznamená to, že budete neustále mluvit jen o sobě nebo si přivlastňovat myšlenky či skutky jiných. Naopak jde o propagaci celého vašeho týmového úsilí, které korigujete svými myšlenkami a pohledem.

- Dovolte si být rovnoprávným vedoucím pracovníkem. Znamená to, že pochopíte, že máte stejné slovo a stejné právo sedět u stolu s vedením jako ostatní. Věřte si natolik, že nebudete čekat, až vás někdo pozve k diskusi, ale přijdete se svými náměty sami.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues