Nepořádek na stole a nepořádek v hlavě

Na pracovním stole vedoucího pracovníka několikrát denně přibývají další a další věci. Stůl je tak neustále plný zpráv ze schůzí, faktur, dokladů a nejrůznějších písemných návrhů, které se na něm nezadržitelně vrší. Nepořádek na stole však sám o sobě není problém. Problémem je až to, když se na něm ztratí důležité materiály. Někdo by namítl, že se tomuto problému lze vyhnout jen tehdy, když si manažer bude na svém stole pravidelně uklízet. Někdo naopak doporučuje neuklízet. Který z těchto názorů je však ten správný? Po pravdě řečeno není tím správným ani jeden a zároveň oba dva.

Staré dobré rčení „čistý stůl, čistá hlava“ rozhodně neplatí pokaždé. Čistý a uklizený stůl jednoduše nemůže být vždy přesným odrazem manažerova mentálního stavu. Zcela „čistou hlavu“ může mít i manažer, jehož stůl je plný papírů, stejně tak jako přilehlé police, židle a skříňky, jelikož se v takovém prostředí lépe orientuje. Nepořádek je mnohdy chápán jako charakteristický rys přítomnosti génia. Ať už má manažer pracovní stůl uklizený či nikoli, důležité je jedině to, zda mu to více vyhovuje a pracuje tak efektivněji. To je individuální.

Pro ty, kteří chtějí své pracovní stoly uklidit či nějak přeorganizovat nabízí článek několik doporučení. Důležité je přitom však stále to, že pracovní stůl nemusí být ve sterilním stavu, aby na něm bylo možné vykovávat maximálně efektivní práci.

- Přeorganizujte svůj stůl pouze tehdy, jestliže je to opravdu nutné.
- Začnete-li uklízet, potřebujete k tomu tři krabice: uchovat, přemístit a vyhodit.
- Začněte s nejstaršími věcmi.
- Důležitost každé věci zhodnoťte pouze jednou a umístěte ji do příslušné krabice.
- U každé si položte otázku, zda ji již nemáte uloženou někde jinde.
- Buďte nemilosrdní a odvážní.
Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management