Neobětujte své úspory!

Ať spouštíte nový podnik na vlastní náklady, nebo myslíte ve velkém a snažíte se získat peníze od investorů, určité finanční chyby se vám mohou stát osudné. Podle profesora podnikání Joela Shulmana je klasickým problémem přeceňování výnosů, které nový byznys přinese, a podceňování výdajů. Podnikatelé jsou pověstní optimisté, nevidí potíže a podcení výdaje a náklady. Tato chyba je primární příčinou krachu nových firem v prvních pěti letech. Na nové vlastníky ovšem čeká celá řada jiných finančních pastí:
- Nedostatečný počáteční kapitál – některé podniky nemusí potřebovat velkou počáteční investici, ale nesmí omezit počáteční finanční prostředky na nové technologie nebo potřebné drahé vybavení, přístroje apod. Bez dostatečného operačního financování bude podnik mnohem menší, než si jeho zakladatel představoval.
- Riskovat všechno, co máte – neinvestujte všechny své úspory a neručte veškerým svým majetkem v zájmu nového podniku. Je lepší mít nějakou hotovost v záloze a být schopen uživit rodinu, pokud váš nápad nevyjde.
- Půjčovat si od rodiny a přátel – podnikatelé se často s žádostí o půjčku nejprve obrací na příbuzné a přátele. Ale když ji nemůžete splatit tak rychle, jak jste slíbili, vztahy se zkazí, někdy už napořád.
- Nevést si dobře záznamy – mnoho podnikatelů je velmi zaneprázdněno, nebo jim chybí schopnosti vést přesné a včasné finanční záznamy. Když přijde čas platit daně, nejsou schopni rekonstruovat své příjmy a výdaje.

-ba-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal