Nenechte finance jen tak plynout

Ilustrační snímek

Bez finančních prostředků se vaše podnikání jen těžko obejde, a proto jsou finanční výkazy velmi důležitými ukazateli. Server Business Matters publikoval pět tipů, díky nimž vám peníze nikam nevědomky neodtečou.

1. Nastavte si parametry plánování

Nezáleží na velikosti vašeho podniku, vždy musíte vědět, kdy můžete očekávat peníze na svém účtu a kdy se naopak připravit na výdaje. Díky tomu máte možnost se předem připravit na horší časy, kdy výnosy nepřevýší výdaje a budete schopni včas udělat škrty. Existuje mnoho nástrojů, které vám jednoduše pomohou sestavit jednoduché cashflow prognózy.

2. Zkuste platbu předem

Zvažte, zda by placení od zákazníků (nebo alespoň některých) předem nebylo řešením vašich problémů s neuhrazenou prací. Pokud je částka příliš vysoká, co takhle záloha? Nebojte se reakce vašich zákazníků a vysvětlete jim, že i pro ně může být platba předem prospěšná, neboť přesně vědí, co za svou platbu mohou očekávat a kdy. U nových partnerů to může být možná rizikové, avšak dlouhodobým vztahům to neuškodí a spíše může prohloubit vzájemnou důvěru.

3. Zasílejte faktury okamžitě

Prodej není dokončen, dokud neobdržíte dohodnutou částku. Vaši zákazníci ale nemohou zaplatit, jestliže nemají přesnou informaci o konkrétní hodnotě vašeho obchodu. Proto i když vystavujete fakturu před nebo po poskytnutí služby nebo předání zboží, udělejte to okamžitě, vyhnete se tak zbytečným průtahům jednání.

4. Ohlídejte si své peníze

To vy určujete obchodní podmínky ne váš obchodní partner, který od vás zboží nebo služby odebírá. Upřesněte tedy konkrétní platební podmínky na vašich webových stránkách i na fakturách, aby byly všem zcela jasné. Neztrácejte svůj čas upomínkami nesplacených faktur a vyzkoušejte raději některý z automatických nástrojů pro správu dlužníků a jejich upomínkování.

5. Zvažte, kdy splatíte své účty

Nejen vy inkasujete peníze, ale také sami splácíte své účty. Nic výše zmíněné by nemělo smysl, pokud byste nedodržovali ani vy své závazky. Narušením platebních podmínek vašeho dodavatele můžete velmi snadno narušit vzájemné obchodní vztahy a to přeci nechcete. Dejte však pozor, pokud byste byli příliš vstřícní vůči svým partnerům a spláceli závazky mnohem dříve než je daný termín, můžete se dostat do platební neschopnosti vůči jiným dodavatelům nebo dalším institucím.

-bn-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters