Nemáte co zastavit? Zkuste to s know-how

Půjčka proti intelektuálnímu aktivu není nic nového. Například zpěvák David Bowie je asi první proslulý podnikatel, který něco takového udělal. V roce 1997 vydal obligace v hodnotě 55 milionů dolarů na současné a budoucí zisky z jeho 287 písní.

Ne každá firma si ale něco takového může dovolit. Řada věřitelů se vyhýbá financování menších firem tímto způsobem, objevují se ale investiční firmy, které se specializují na financování jištěné intelektuálními aktivy.

Naděje pro malé firmy

Půjčení proti intelektuálnímu aktivu může být pro malou firmu někdy jediná možnost, jak získat financování. Také může pomoci firmám, které nechtějí podílnictví s investory.

Ochrana takového aktiva by měla být primární při každé transakci, neboť se jedná o velice křehké aktivum. Právě tento bod je prubířským kamenem mnoha smluv.

Banky, které s podobnou zástavou nemají velké zkušenosti, se mohou snažit jednat stejným způsobem jako při ručení hmotným aktivem. Pokud je smlouva však nevhodně formulována, může dojít k poškození značky nebo patentu.

Pozor na absurdní smluvní podmínky

Malá firma, která zvažuje takovou transakci si musí dát pozor na přehnaně komplikované podmínky ze strany věřitele. Je běžné, že banky požadují po věřiteli, aby použil veškeré možné prostředky k obraně patentu nebo značky. Situace je však zřídka zcela černobílá. V zemi může například existovat několik velice podobných obchodních značek, které nemusí být v konfliktu. Patent zase může z důvodu nepředvídatelných změn na trhu zastarat.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal