Nejvýkonnější z výkonných 2017

Nejlepší ředitelé na světě jsou ve své funkci v průměru od 44 let. Působí v ní déle než 17 let a dosáhli celkových výnosů z akcií ve výši 2507 %, tj. 21 % ročně. 29 ze sta je absolventy MBA, 32 vystudovalo vysokou školu technického zaměření. Většina (81) ředitelů byla do své funkce povýšena zevnitř. Jsou mezi nimi pouze 2 ženy.

Ilustrační snímek

Ukazuje to letošní žebříček Top 100 CEOs, který sestavuje časopis Harvard Business Review již od roku 2010.

Smyslem tohoto žebříčku je hodnotit výkonné ředitele na základě objektivně měřitelných výsledků, kterých dosahují v průběhu výkonu své funkce, nikoli veřejného mínění. Měří finanční i nefinanční (environmentální, společenskou) výkonnost firem. 

Hodnotí ředitele firem z indexu S&P Global 1200, který pokrývá přibližně 70 % tržní hodnoty světových akcií a jsou v něm zastoupeny firmy ze Severní a Latinské Ameriky, Evropy, Asie a Austrálie. Po vyloučení propuštěných ředitelů a ředitelů, kteří nejsou ve své funkci déle než dva roky, bylo letos hodnoceno celkem 898 ředitelů z 887 firem, které sídlí v 31 zemích světa.

Harvard Business Review - Top 100 CEOs 2017

Kdo jsou ti nejlepší

Letošní seznam nejlepších ředitelů je hodně podobný tomu loňskému. Dva z letošních prvních tří ředitelů byly v první trojce zastoupeni i v roce 2016. Ve stovce nejlepších najdeme 72 ředitelů, kteří zde byli již loni. 23 ředitelů se zde objevuje již čtvrtý rok za sebou.

Vítězem letošního hodnocení se poprvé stal Pablo Isla, výkonný ředitel nadnárodní oděvní společnosti Inditex se sídlem ve Španělsku. Na druhém místě se stejně jako loni umístil Martin Sorrell, výkonný ředitel největší světové marketingové agentury WPP se sídlem ve Velké Británii. První trojici uzavírá Jensen Huang z IT společnosti NVIDIA se sídlem v americkém Silicon Valley.

Pokud by žebříček měřil pouze finanční výkonnost firem, od roku 2014 by na prvním místě byl pouze jeden muž – zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos.

Pablo Isla (1964) je absolventem práv. Před nástupem do funkce výkonného ředitele společnosti Inditex v roce 2005 pracoval v bankovnictví nebo pro španělské ministerstvo financí. Ve společnosti Inditex řídil především globální expanzi, kdy se otevíral v průměru jeden obchod denně. Tržní hodnota firmy se díky tomu zvýšila sedmkrát a Inditex se tak stal nejhodnotnější španělskou firmou.

Kolegové popisují jeho manažerský styl jako pokorný, skromný a někdy až stydlivý. I když většinu času tráví objížděním obchodů, je nerad středem pozornosti a neúčastní se akcí, jako jsou slavnostní otevírání nebo začátky sezón. Dává přednost osobnímu setkávání se zaměstnanci na méně formální úrovni.

Martin Sorrell (1945) je absolventem MBA, který založil společnost WPP po deseti letech praxe v oboru marketingu. Proslul akvizicemi dalších reklamních agentur. V roli výkonného ředitele WPP působí od roku 1986. 

Jensen Huang (1963) vystudoval elektrotechniku na Stanfordově univerzitě. Je spoluzakladatelem, současným prezidentem a výkonným ředitelem společnosti NVIDIA, která byla založena v den jeho 30. narozenin v roce 1993. Jeho společnost proslula výrobou integrovaných obvodů a grafických procesorů a čipů. V současné době se zaměřuje například na palubní počítače na bázi umělé inteligence pro autonomní či částečně autonomní automobily.

Bližší informace o metodologii hodnocení, celý žebříček a konkrétní data najdete na stránce https://hbr.org/2017/11/the-best-performing-ceos-in-the-world-2017.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review

Články v sérii

Aktuální

Nejvýkonnější z výkonných 2016

Aktuální

Nejvýkonnější z výkonných 2017