Nejsem blázen, jsem prezidentka!

Ženy v nejvyšším vedení korporací zůstávají stále výjimkou. Na lednové americké konferenci s názvem Dynamic Women in Business, kterou zaštítila harvardská obchodní škola, však promluvily hned dvě průkopnice v tomto směru. Ann Fudge (absolventka této školy z roku 1977) a Ann S. Moore (absolventka této školy z roku 1978) obě působí jako prezidentky a výkonné ředitelky. První je v čele reklamního gigantu ** Young & Rubicam, Inc.**, druhá vede novinovou společnost ** Time, Inc.**.

Obě dámy se shodly, že se do svého vrcholného postavení nedostaly kvůli radám ostatních, ale za pomoci svého vlastního vnitřního kompasu. Nikdy nebyly spokojeny se svými profesionálními životy více než nyní, přestože jejich kariéra byla rozmanitá. „Lidé mi tvrdili, že jsem blázen,“ vypráví Ann S. Moore, „Teď jsem prezidentkou.“ Rozhodla se totiž pro společnost **Time** proto, že zkrátka miluje časopisy. Ann Fudge opustila bývalé zaměstnání po smrti svých rodičů, kdy si uvědomila, že nemůžeme předvídat své další dny na tomto světě.

Výzvou pro obě ženy samozřejmě bylo i vyvážení pracovního života s osobním. Mají děti a domnívají se, že rodinu nelze nikdy odsunout do pozadí zájmu. Rodina podle nich hraje významnou roli i v pracovním životě ženy a žena by neměla být netrpělivá při své cestě nahoru. Na tak důležitou úlohu jako je řízení korporace je třeba se připravovat dlouhé roky, získávat praxi a zároveň se starat o rodinu.

-kk-

**Datum vydání:** II/2004
Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge