Nejméně rizik pro zaměstnavatele nabízí Toronto

Nejméně riskantním městem světa z pohledu náboru, zaměstnávání a přemisťování zaměstnanců je kanadské Toronto. Ukázala to globální studie společnosti Aon Consulting s názvem People Risk Index 2010, která měřila rizika organizací spojená se zaměstnáváním v 90 městech světa. Pětici následujících – nejméně rizikových – měst pak doplňuje New York, Singapur, Londýn a Montreal. Mezi nejvíce riziková města naopak patří Dháka (Bangladéš), Phnompenh (Kambodža), Lagos (Nigérie), Karáčí (Pákistán) a Teherán (Írán).

Rizika snižuje nízká míra korupce a dostupnost vzdělávání

Hned dvě kanadská města se dostala mezi pět nejméně rizikových měst především díky nízké míře korupce v Kanadě, striktnímu prosazování zákonů pro dodržování rovných příležitostí, zdravotním a důchodovým benefitům, vysoké kvalitě a široké dostupnosti vzdělávacích zařízení. Přední umístění New Yorku a Londýna je přikládáno špičkovým vzdělávacím institucím a široké základně kvalifikovaných a zkušených talentů.

Singapur, jakožto jediný zástupce zástupce města mimo Evropu a Severní Ameriku v první desítce žebříčku, uspěl díky striktním zákonům týkajících se diskriminace či bezpečnosti práce a ochrany zdraví, pružnosti mzdových nákladů, nízké míře korupce a zájmu spolupracovat se soukromým sektorem v záležitostech řízení lidských zdrojů.

Rizika zvyšuje populační exploze a nízká gramotnost

Naopak u měst s nejvyšší mírou rizika pro zaměstnavatele hraje zásadní roli příliš rychlá urbanizace. Například v hlavním městě Bangladéše Dháce, které bylo původně vybudováno pro milion lidí, žije v současné době 12 milionů obyvatel. Zásadní jsou také faktory týkající se vzdělání, jako je nízká gramotnost, omezené investice do vzdělávání a nízký počet lidí, kteří se zapojují do sekundárního a terciárního vzdělávání.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork