Nejčastější důvody neúspěchu začínajících firem

Ilustrační snímek

Máte vlastní zkušenost s neúspěšným podnikáním? Pak je velmi důležité, abyste pochopili příčiny svého neúspěchu. Je to jediná cesta, jak neopakovat stejné chyby. Na serveru Entrepreneur.com o tom píše konzultant Steve Tobak, který strávil více než dvacet let na manažerských pozicích v předních technologických firmách a sám zažil neúspěšné podnikatelské projekty. V článku s názvem 9 Reasons Why Most Startups Fail shrnul nejčastější důvody neúspěchu začínajících firem, s nimiž se setkal ve své poradenské praxi.

1. Podnikatel nevnímá realitu

Je tolik zaměstnán svou vizí, že ztrácí širší perspektivu. Řešením této velmi časté chyby může být spolupráce s investory, kteří dobře znají cílový trh.

2. Produkt neřeší žádný velký problém

Čím složitější je svět, tím více problémů je třeba řešit. Úspěšné podnikatelské projekty nabízejí řešení určitého velkého problému, které nikdo jiný nabídnout nedokáže.

3. Dojdou peníze

To se stane každému, kdo si neumí vymezit rozpočet a plánovat dlouhodobé investice. Často chybou je neochota přizvat investora.they lack t

4. Firma nemá produkt, pouze koncept

Mnozí začínající podnikatelé si neuvědomují, jak velký je rozdíl mezi nápadem a hotovým produktem, který si koupí zákazník.

5. Strategie nepočítá s důležitými předpoklady fungování firmy

Patří sem například využití levných materiálů nebo dostupnost potřebných součástek a infrastruktury.

6. Ve vedení jsou špatní lidé

Řada spoluzakladatelů firem brzy zjistí, že spolu nedokáží vyjít. Další utečou, když jejich první strategie selže. Pokud setrvají, chybí jim každodenní maximální nasazení. Zeptejte se investorů, jak si vybírají projekty, do kterých vloží své peníze. Řeknou vám, že vedle produktu je zásadní i manažerský tým.

7. Konkurence se nechce vzdát

Mnohé firmy skončily proto, že konkurence, která již nabízela podobné produkty v minulosti, se ukázala jako silnější. Na stará osvědčená řešení si dávejte hodně velký pozor.

8. Trh se vyvíjí neočekávaným směrem

Podnikatel vždy musí myslet dopředu a snažit se pochopit složité zákonitosti trhu. Samozřejmě nelze předvídat vše, ale většinu věcí ano.

9. Špatní poradci dávají špatné rady

V současné době je podnikatelům dostupné obrovské množství informací o tom, jak úspěšně podnikat. S množstvím nejrůznějších rad však klesá jejich kvalita. I zde se proto vyplatí maximální obezřetnost.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com