Negativní myšlení není tak špatné, jak si možná myslíte

Ilustrační snímek

Posledních roky byly plné připomínání pozitivního myšlení. V současné době se ale objevují názory, které jsou proti tomuto přístupu. Server Talentmgt.com shrnuje důvody, které hovoří ve prospěch myšlení negativního.

Představte si manažera promlouvajícího ke svému týmu. Najednou neví, co říct. Situace se vymkla kontrole. Kdyby během přípravy nemyslel pouze pozitivně a zaměřil se i na možné negativní aspekty svého vystoupení, pravděpodobně by byl úspěšný. Po ruce mohl mít kartičky s poznámkami nebo alespoň sklenici vody.

Oliver Burkeman, autor knihy The Antidote: Happiness for People Who Can´t Stand Positive Thinking, tvrdí, že zabývat se tím, co se může pokazit, vede k většímu úspěchu. Negativní myšlení je podle něj nejlepší strategie pro řešení problémů.

Čelte svým selháním

Pokud budete sami sebe přesvědčovat, jak je všechno skvělé, snadno narazíte na neúspěch. Jestliže přesto uspějete, nejste připraveni na pád, který může následovat. Negativnímu myšlení se přesto stále nedaří probojovat do prostřední byznysu.

HR konzultant Seymour Adler říká, že pokud odmítáme přijmout naše problémy a obavy, nejsme schopni najít jejich zdroj. Budeme je tak opakovat znovu a znovu.

Podle Megan McArdleové, ekonomické novinářky, je trend pozitivního myšlení spojen i s ekonomickou krizí. Všichni se chovali tak, jako by se něco takového nemohlo stát. Dokonce ani banky nebyly připraveny a staly se dočasně bezmocné.

Firmy by tak měly zapojit negativní přístup stejně jako pozitivní. Jak říká Megan McArdleová, pokusy a omyly jsou mocná síla. 

-ka-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management