Nechybí vašemu podnikání smysl?

Ilustrační snímek

Smysl podnikání je téma, které nyní opět rezonuje mezi lídry v byznysu. Jste jedním z lídrů, kteří za jediný účel svého podnikání považují vydělávání peněz? Potom vám možná chybí něco velice důležitého. Otestujte si, zda ve vaší společnosti panuje povědomí o smyslu vašeho podnikání. Můžete na následující otázky s klidným svědomím odpovědět „ano“?

1) Pokládá vlastník vašeho podniku vaší odměnu za práci za udržitelnou?
2) Jste v očích zákazníků skvělí v tom, co děláte?
3) Učiní to, co děláte, svět lepším v očích vašich vnuků?
4) Milují vaši zaměstnanci to, co jako podnik děláte, a jak to děláte?

Mění se celá hra, ne pravidla

Server management-issues.com popsal příběh firmy, která nedávno selhala, protože nedokázala najít svůj smysl. Byla to britská retailová skupina Sports Direct. Poté, co byly zveřejněny skutečnosti ohledně pracovních návyků v hlavním skladu a nepříliš dobré finanční výsledky, spadla cena akcií společnosti během jediného dne o 13 %. Sports Direct nedokázal dostát svému smyslu a účelu.

Citát Miltona Friedmana z roku 1970 zní: „Jsem byznysmen. Jsem tu proto, abych vydělal tolik peněz, kolik jen můžu – dokud při tom budu dodržovat pravidla hry. Nejsem zde proto, abych zachraňoval svět.“ Jenže nyní se nemění jen pravidla, ale celá hra. Hra se musela změnit, protože jinak bychom nedovedli vysvětlit, proč akcie společnosti Sports Direct tak spadly. Akcionáři by přece měli tvrdé kapitalistické metody řízení firmy spíše oceňovat, nebo ne?

Co přinese budoucnost

Rozdíl mezi charitou, sociální společností a korporátním podnikem se začne zmenšovat. Mnoho společností bude i nadále přežívat bez jasného smyslu a účelu. A bude jim to procházet možná i relativně dlouho. Trend je však jasný. A na to, že by se změnil, spoléhat nemůžeme. Úspěšní lídři musejí umět předvídat.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues