Nechte si poradit, ušetříte

Většina krizí začínajících firem může být odvrácena, pokud by se obrátily ve stádiu plánování na odborníky. Vhodný poradce může pomoci vystavět solidní základ a také vás provést přes počáteční úskalí.

Kde hledat? Následující možnosti se mohou kombinovat a nejen, že díky nim lze předejít chybám, ale také získáte cenné nápady a nástroje pro tvarování a růst vaší firmy.

- Knihy a semináře. Nikdy nepodceňujte potenciál dobré knihy, DVD, CD nebo semináře inspirovat, naučit a ušetřit vám celou řadu přešlapů, které přichází s nezkušeností.

- Firemní kouči. Dobrý kouč má roky praxe, kterou využije pro rozbor vaší firemní situace, odhalí chyby, navrhne vylepšení, identifikuje každodenní problémy a vyladí jednotlivé oblasti od prodeje a marketingu po nábor a management týmu. Při výběru kouče hledejte místní osobu, která může váš provoz vidět osobně a být pohotově k dispozici. Koučink je dlouhodobý a vyžaduje dobrou komunikaci a vzájemný respekt. A nezapomeňte, že hledáte firemního, nikoliv životního kouče.

 

- Konzultanti. Pro taktické výzvy – například přípravu účetního systému – se obraťte na externí konzultanty se specifickou expertízou v dané oblasti. Při prověřování konzultanta se snažte získat doporučení nebo reference od klientů s podobnými projekty, jako je ten váš, a získejte pevný odhad doby, která bude zapotřebí pro splnění vašich požadavků.

 

- Vysoká návratnost vaší investice. Investování do rady odborníka v pravý čas vám může ušetřit nákladné začátečnické chyby a v dlouhodobém hledisku měsíce slabého výkonu a finančních problémů.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com