Nebojte se skvělé kariéry

Ilustrační snímek

Není nic horšího než plýtvání talentem. Tak by mohlo znít motto profesora ekonomie z kanadské University of Waterloo Larryho Smithe, který se snaží být koučem svým studentům při výběru správné kariéry a v začátcích podnikání. Velkou inspirací nejen pro mladé začínající zaměstnance a podnikatele může být jeho TED talk z roku 2011 s názvem Why you will fail to have a great career - Proč se vám nepodaří mít skvělou kariéru.

Toto zábavné a velmi otevřené vystoupení začíná prostým konstatováním, že „lidé hledající dobrou práci nepochodí.“ Chceme-li něco dokázat, musíme chtít skvělou kariéru. V tom nám však brání vlastní předsudky a obavy. Podle Larryho Smithe je to především přesvědčení, že když budeme hledat svou vášeň, ale nenajdeme ji, budeme se cítit „jako idioti“. Proto ji vůbec nezačínáme hledat.

 Nejčastější kariérní výmluvy

  • Počkám si na štěstí. Pokud nepřijde, spokojím se s dobrou kariérou.

  • Nejsem génius, který by se mohl hnát za svým snem.

  • Nejsem šílenec, který se žene za svým snem.

  • Více než úspěchu si vážím lidských vztahů (být dobrý partner, přítel, rodič).

Co odpovíte, až vám vaše dítě řekne, že má svůj sen a chce za ním jít? Rozhodně by to nemělo být: „Měl jsem sen, ale bál jsem se ho uskutečnit.“ nebo „Jednou jsem měl svůj sen, ale pak ses narodil.“ Mělo by to být: „Já mám svůj sen. Běž do toho stejně jako já.

Souhlasíte s Larrym Smithem?

Video si můžete pustit na http://www.ted.com/talks/larry_smith_why_you_will_fail_to_have_a_great_career

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com