Nebezpečné dědictví podnikového pštrosa a honícího psa

Dědictví ze 70.let nám s trochu nadsázky pouze zanechalo ve skříních podivné disko oblečky. Současná doba nám však v podnicích všech velikostí a oborů působnosti zanechává syndrom něčeho, co článek popisuje jako „Dědictví informačního manažera.“ To nemusí vždy být špatné, dají se z něho ovšem vyvodit čtyři základní typy IT manažerů a předvídat mnohé události.

- Úplný Alan Greenspan. Informační manažer připomínající svým jednáním guvernéra centrální banky Spojených států amerických je pro podnik největší výhra. Soustředí se výhradně na základní obchodní požadavky. Manažer nastupující po něm zdědí vše v naprostém pořádku.
- Hokejista. Takový manažer hraje svou hru, občas si odsedí určitý čas na trestné lavici a vrací se chytřejší, realističtější. Je schopný a skromný, takže jeho nástupce by opět neměl mít větší potíže.
- Pštros. Tento manažer měl hlavu zrovna v písku, když nastalo období největšího technologického rozvoje. Navíc ji měl v písku i několik let potom a chová se tak prakticky ve všech složitých situacích. Nepodporuje nové nápady a neumí jednat v ekonomicky obtížných časech. Nástupce čekají nepříjemné časy s doháněním zanedbané práce.
- Honící pes. Tento manažer zná poslední informační technologie a chce, aby je každý následoval. Návratnost investic či strategické spojení obchodu s technologiemi jej příliš nezajímají. Jeho dědictvím jsou zpoždění, překročení nákladů na projekty a dluhy. Nic příjemného pro nástupce.

Ironií zůstává, že ať v podniku působil Pštros nebo Honící pes, výsledek je naprosto stejný. Strach z neúspěchu. Strach z utrácení. Strach z neznámého. Jinými slovy paralýza a následná ztráta důvěry podniku v IT. Znamená to však, že by podnik s takovým dědictvím byl předurčen k zániku? Rozhodně ne, musí se ale poučit z dřívějších chyb.

**Datum vydání:** VI/2003
Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com