Naučte se věci vysvětlovat jednoduše a přesně

Řídící pracovníci milují fráze a prázdná slova. Přitom jejich nadměrné používání a užívání slov, kterým sami nerozumí, vede k zesměšnění.

Lidé jsou přesvědčeni o tom, že při veřejných výstupech musí jejich řeč v první řadě udělat dojem. Ovšem jen jasné a jednoduché fráze a slova zabrání tomu, že vám nebudou ostatní rozumět a že nebudete vypadat přesvědčivě.

Jazyk dnešních manažerů je maximálně prošpikovaný odbornými názvy a těžko srozumitelnými výrazy. Posluchači mají pak dojem, že řečník zastírá pravý význam slova nebo ho naopak přikrášluje.

Na používání odborných výrazů a cizích slov by si přitom měli dát všichni pozor. Tomu, kdo používá různá módní slova a nejrůznější odborné termíny, nerozumějí ani zaměstnanci, ani zákazníci, ani funkcionáři. Odborná řeč člověka ohraničuje, vymezuje a odděluje.

Člověk, který je mistrem svého řemesla, dovede situaci popsat a vysvětlit bez zbytečných frází. I komplikované souvislosti dokáže vysvětlit jednoduše a přesně. Ten má pak úctu, respekt a uznání posluchačů.

 -pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline