Naučte se řídit svého šéfa

V dnešní době, kdy se velká pozornost upírá k efektivním manažerkým technikám, je překvapující, že jedna důležitá oblast pro rozvoj kariéry zůstává v pozadí. Jedná se o umění řídit své nadřízené. Řídit nadřízené neznamená být patolízal nebo politikařit. Je to spolupráce, jejímž cílem je dosáhnout nejlepších řešení pro vás, šéfa i firmu.

- Neprve identifikujte šéfovy priority. Důležité je vědět, jaký má na vás názor. Učte se poznávat jeho priority a cíle. Neznamená to, ale že byste s ním museli vždy souhlasit.

- Položte si otázku, čím šéfovi prospějete. Než mu sdělíte své nápady, přemýšlejte, jak mu pomohou rozšířit jeho aktivity a priority. Čím více se vám podaří propojit vaši činnost s výhodami pro nadřízeného, tím větší podpory se vám dostane.

- Neslibujte nesplnitelné. Buďte konzervativní ve svých závazcích. Nesnažet se oslnit za každou cenu. Poškodilo by to vaši reputaci.

- Nesoustřeďte se jen na problémy. Váš šéf je zaneprázdněný člověk a když už vyšetříte jednu z jeho volných chvil, ujistěte se, že nepovedete hovory jen o negativních věcech.

- Nabízejte řešení. Nechoďte za šéfem s problémy, aniž byste byli schopni navrhnout další postup. Ukážete tak svou scopnost řešit problémy a nahlížet na ně z různé perspektivy.

- Naučte se efektivně žádat o zpětnou vazbu. Pravidelná zpětná vazba od šéfa je velmi důležitá. Bez ní vás může překvapit, co se pak o sobě dozvíte při výročním hodnocení výkonnosti. Vždy však záleží na osobnosti a manažerském stylu vašeho šéfa, jakou formu žádosti zvolíte.

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher