Nástrahy manažerského úspěchu

Ilustrační snímek

Úspěch ovlivňuje a mění všechny z nás, ne vždy však pozitivně. Ve světě byznysu je ke správnému uchopení úspěchu zapotřebí velmi silná znalost sebe sama, sebedůvěra a schopnost udržet si povědomí o realitě. Obchodní lídři jsou nicméně také lidé a mohou podlehnout opojnému kouzlu toho, o čem vždy snili. Na nejčastější pasti, do kterých se mohou chytit i zkušení lídři, upozornil server CBS News.

Status quo

Nováčci na trhu dosahují úspěchu tím, že nějakým způsobem mění status quo, může se jim však stát, že po prvním úspěchu se sami stanou statusem quo a předběhnou je jiní hráči. Neschopnost jednat proaktivně je v byznysu cesta k pádu. Typickým příkladem může být výrobce chytrých telefonů Blackberry, který zaspala nástup Applu a Googlu s iPhonem a Androidem.

Ztráta strachu nebo naopak příliš velký strach

Jakmile si začnete myslet, že nemůžete neuspět, začnete jednat iracionálně a riskovat bez dostatečného uvážení. To může mít stejně ničivý dopad jako přílišný strach ze změn.

Pocit, že víte všechno

Jestliže máte pocit, že všechno víte lépe než vaši zákazníci, top manažeři, investoři a ostatní podílníci, zastavte se. Měli byste neustále klást otázky a hlavně naslouchat.

Izolace a obklopování přitakávači

Mnozí úspěšní lidé se izolují od ostatních svým myšlením i fyzickými bariérami. Když už k sobě někoho pustí blíže, jsou to lidé, kteří s nimi bezpodmínečně souhlasí. To z nich pak činí slabé lídry s nízkým sebevědomím, kteří potřebují neustálou masáž svého ega.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch