Násilí na pracovišti

Národní institut pro zdraví a bezpečnost práce (NIOSH) registruje v USA velkou míru násilí na pracovišti, včetně vražd. S násilím na pracovišti se setkala minimálně polovina manažerů lidských zdrojů. Tento příspěvek popisuje několik útoků na pracovníky finančních institucí.

Spolupracovníci útočníka obvykle znají, jejich reakce proto bývají pomalé. V letadle nebo ve vlaku jsou lidé zpravidla obezřetnější než na pracovišti.

Z hlediska prevence proti takovýmto útokům je rozhodující vnímání možných předzvěstí. Přípravu útoku je možno vydedukovat například z e-mailů. Zaměstnavatelé by neměli nijak tolerovat vyhrožování ani jiné rizikové chování. Vrcholoví manažeři by měli být připraveni na násilí stejně jako například na zemětřesení. Zvláštní výcvik by měli podstoupit finanční odborníci, kteří oznamují špatné zprávy.

Taktika proti násilí je obzvláště aktuální v době, kdy je ekonomika na hranici recese. Kromě ostatních traumat vyplývajících z násilí nelze přehlížet ani finanční stránku problému, tj. odškodnění obětí, popř. pozůstalých.

**Datum vydání: V/2001**
Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com