Náklady zaměstnavatelů na zdravotní pojištění celosvětově rostou

Zatímco veřejné zdravotní pojištění na mnoha světových trzích ustupuje, zdravotní plány financované zaměstnavateli rostou velmi rychle. S rostoucí poptávkou se zvyšují i náklady na zdravotní pojištění poskytované zaměstnavateli. Například pro nadnárodní společnosti se pak právě zdravotní náklady stávají největším finančním problémem.

Výzkum společnosti Towers Watson s názvem 2011 Global Medical Trends Survey odhaduje, že celosvětový růst nákladů na zdravotní pojištění poskytované zaměstnavateli dosáhne v roce 2011 výše 10,5 %. Největší růst očekává v Latinské (13,7 %) a Severní Americe (11,6%). Evropa jako jediná zůstává u jednomístného čísla – průměrných 9,1 %. V rozvíjejících se ekonomikách by růst nákladů na zdravotní pojištění z kapes zaměstnavatelů měl být v průměru o 2,5 % vyšší než v rozvinutých.

I přes nedávné zpomalení růstu cen zdravotní péče očekává většina respondentů v dalších pěti letech pokračující trend růstu nákladů. Nejvíce k tomu má přispět rozvoj zdravotní techniky a nadužívání zdravotní péče. Rostoucí náklady vedou zaměstnavatele i pojišťovny k novému přístupu ke zdravotní péči. Snaží se pomáhat zaměstnancům lépe pochopit zdravotní rizika a přebírat odpovědnost za vlastní životní styl.

Výzkumu se zúčastnili zástupci 170 zdravotních pojišťoven ve 37 zemích světa.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork