Náboráři radí manažerům: Jak spolupracovat při náboru lidí do vašeho týmu

Ilustrační snímek

Efektivní nábor vyžaduje týmovou spolupráci náborářů s manažery, kteří hledají nové lidi do svých týmů. Ne vždy se však náboráři dočkají od manažerů takové vstřícnosti a takového zájmu, jaký by pro správné obsazení daného místa potřebovali. Náborářský server ere.net proto přišel s radami pro manažery týmů, jak s náboráři spolupracovat lépe.

1. Informujte náboráře o volných pozicích co nejdříve

Čím dříve se náboráři dozvědí, že pro váš tým byla schválena nová pozice, tím dříve se s vámi budou moci sejít, abyste si vyjasnili, koho hledat, a tím kvalitnější uchazeče vám mohou zajistit.

2. Odpovídejte na e-maily a telefonáty náborářů

Náboráři chápou, že jste vytížení. Na druhou stranu byste jim však neměli dávat najevo, že vás nábor nových lidí do vašeho týmu vůbec nezajímá. Odpovídejte co nejdříve, jak budete moci.

3. Rychle odpovídejte na zaslané životopisy

Většina dobrých uchazečů nebude na vaše vyjádření čekat dlouho. Snažte se proto reagovat na životopisy, které vám předloží náboráři, obratem.

4. Zajistěte kvalitní tým lidí, kteří vás budou reprezentovat u pohovorů

První dojem uchazečů z firmy je klíčový. Navíc se v budoucnu mohou stát vašimi zákazníky nebo obchodními partnery. Zástupci vašeho týmu, kteří se budou účastnit pohovorů by se proto měli vždy předem připravit, seznámit se s nabízenou pozicí a životopisy uchazečů.

5. Informujte náboráře o dalších krocích, které chcete podnikat

Po skončení pohovoru promluvte s náboráři o svých dojmech a návrzích na další postup. Náboráři nedokáží udržte zájem uchazečů věčně, když se neozvete včas.

6. Ptejte se pouze na otázky ve vztahu k obsazované pozici

Zapamatujte si, že při pohovoru se máte ptát jen na zkušenosti uchazečů a otázky spojené s jejich schopností vykonávat nabízenou práci. Nevystavujte firmu nebezpečí problémů se zákony.

7. Učte se prodávat uchazečům firmu

Manažer má pro uchazeče při pohovoru větší váhu než náborář. Právě manažer by jej proto měl získat tím, jak mu bude prezentovat firmu.

8. Pomozte náborářům přesvědčit vybraného uchazeče, aby se rozhodl pro vás

Dobří uchazeči budou mít pravděpodobně více nabídek. Bez pomoci manažerů je náboráři nemusejí přesvědčit ke konečnému rozhodnutí. Pokud vás náborář požádá, abyste se zúčastnili schůzky nebo hovoru s takovým uchazečem, neodmítejte to.

9. Vyjednávání o konkrétních podmínkách nechte na náborářích

Náboráři jsou specialisté na vyjednávání konkrétních podmínek spolupráce. Nechte je proto dělat jejich práci.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net