Na co se zeptat při pohovoru, abyste zaujali

Ilustrační snímek

Úkolem prvního kola pracovního pohovoru je prodat sám sebe. Podíváme-li se na to konkrétněji, vaším hlavním cílem je, aby vás personalista či potenciální vedoucí pozval na druhé kolo pohovoru. Na jednu stranu je samozřejmě žádoucí, abyste se ukázali v tom nejlepším světle a zapůsobili svými schopnostmi a zkušenostmi. Na druhou stranu však toto mnohdy nestačí k tomu, abyste se odlišili od ostatních kandidátů.

Chcete-li opravdu zapůsobit, je potřeba učinit z jednostranného monologu interaktivnější rozhovor, ve kterém se ukážete jako rovnocenný partner personalisty. Podle serveru INC.com je právě moment, kdy se vás ten druhý zeptá: „Máte nějaké dotazy?“, ideální příležitostí zazářit. Zkuste položit následující otázky.

Proč se vám osobně líbí zde pracovat?“

Personalista tuto otázku s největší pravděpodobností nečeká a i přes svou jednoduchost jej donutí k zamyšlení. Úkolem člověka, který nabízí volnou pozici, je nabídnout takové podmínky, které přilákají kvalitní kandidáty. Položením této otázky si dočasně vyměníte role, vy se stanete kupujícím a personalista prodejcem.

Tím se ukážete v prestižním světle, protože z tohoto dotazu je jasné, že nebudete brát jakoukoliv pozici. Navíc se s personalistou sblížíte tím, že se spolu dostanete na osobní úroveň, jelikož se ptáte na jeho osobní názor. Zabijete tedy několik much jednou ranou a zanecháte výjimečný dojem.

„Co vás v mém životopise zaujalo natolik, že jste mě sem pozvali?“

Jestliže je firma ochotna utrácet peníze a čas za to, aby vás pozvala na pohovor, myslí to s vámi vážně. Touto otázkou získáte důležitou informaci, o co hlavně firmě jde a tedy co máte v dalším průběhu pohovoru zdůrazňovat.

Nemluvte pak pouze o sobě, ale použijte tyto nově nabyté informace k tomu, abyste vylíčili co nejkonkrétněji, co můžete pro firmu udělat a jaké z vaší práce budou plynout konkrétní výhody. Nestanete se tak v očích personalisty pouze komoditou, ale řešením, u kterého konkrétně ví, v čem a jak společnosti pomůže.

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com