Myslete na své mentální zdraví

Mentální zdraví je to nejdůležitější, abychom svou práci dokázali odvádět efektivně a hlavně dlouhodobě. Udržet si psychickou pohodu zvláště, pokud vedete týmy na dálku, může být však složitější. Přečtěte si pár tipů, jak to zvládnout.

Ilustrační snímek

1. Oddělte striktně svou práci od sociálních sítí a zpravodajství

Bez fyzického kontaktu s kolegy v kanceláři můžete mít nutkavější tendenci připojovat se alespoň vzdáleně do komunit a čerpat informace z okolí prostřednictvím médií. Pokud například navíc spravujete firemní sociální sítě, je velmi snadné přepnout z firemního profilu rovnou na osobní, aniž byste si to uvědomovali. Vždyť vám za zády nikdo nestojí, tak je to snadné. Samozřejmě je dobré držet si přehled o světě, avšak nastavte si jasnou dobu, kdy budete informace ze sítí a internetu čerpat. Pokud navíc pociťujete, že vás aktuální informace o koronavirové krizi rozrušují, nechte si čtení zpráv až na dobu po práci, abyste neměli černé myšlenky třeba před důležitým meetingem.

2. Zjistěte, jak můžete být nápomocní

Získejte lepší propojení s okolním světem a jeho potřebami. Pokud jste například majiteli podniku, ptejte se přímo svých zákazníků i komunity, jak jim můžete být nápomocni a vymyslete se svým týmem vhodné řešení. Jestliže se například pohybujete v textilním průmyslu, můžete ušít a darovat ochranné pomůcky zdravotníkům. Pokud máte restauraci nebo obchod, který je nyní zavřený, zkuste například iniciovat podporu pro seniory a obyvatele v karanténě ve svém okolí. Zjistěte také, jak jsou na tom vaši kolegové, bavte se s nimi více o tom, jak se nyní mají, podpořte je a vzájemně sdílejte inspiraci. Pocit, že můžete pomoci druhým vám pomůže se méně soustředit na své starosti.

3. Nastavte si jasný řád

Zasednout k počítači ráno v 8 a vstát v 18 hodin podvečer se může zdát jako velmi produktivní den, pokud si umíte dát i přestávku. Ideální je, pokud se naučíte pracovat zhruba v devadesátiminutových blocích. O pauze si zajděte třeba na balkon nebo na procházku se psem, případně si dejte svačinu, anebo kávu se svým partnerem či partnerkou. Přestávky jsou pro vaše mentální zdraví naprosto zásadní!

4. Potkejte se s dalšími lidmi

I přesto, že je nyní doporučován spíše opak, je mezilidský kontakt naprosto důležitý. Potkávat se neformálně ve virtuálním světě je samozřejmě fajn, avšak technologie nedokáží naplno zprostředkovat veškeré aspekty neverbální komunikace. Pokud například máte psa, zkuste se během procházky venku dát do řeči s dalším pejskařem. Samozřejmě v bezpečné vzdálenosti. Anebo se třeba zastavte pod balkonem souseda, se kterým jste se kvůli opatřením neměli možnost jinak potkat, a popovídejte si.

5. Udělejte si seznam

Udělejte si seznam věcí, které vám pomohou zůstat mentálně zdraví. Možná je to cvičení, meditace, poslouchání hudby, tanec nebo pobyt v přírodě. Je důležité naplánovat si čas, kdy nemyslíte na práci. Identifikujte například tři klíčové aktivity v péči o sebe a zařaďte je přímo do svého pracovního diáře. A ještě lépe: sdílejte váš seznam i se svými kolegy a možná se vám podaří si takto vytvořit společnou příjemnou rutinu.

 

-bb-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com