Můžete si dovolit udělat krok zpět?

Situace na trh práce stále není růžová, a to ani pro zkušené profesionály. Tvrdá konkurence mezi uchazeči o zaměstnání vede řadu z nich k úvaze, zda se ucházet i o práci, pro kterou je jejich kvalifikace příliš vysoká. Někdy to může vypadat jako jediné řešení, je to však rozumné? Přední světová personální agentura Robert Half International shrnuje výhody a nevýhody nástupu do pozic, které nenabídnou stejně vysoké finanční ohodnocení nebo prestiž jako předchozí zaměstnání.

Výhodou situace, kdy je zaměstnanec pro danou pracovní pozici tzv. overqualified, je to, že pravděpodobně nebude přehlédnut. Může se z něho stát důležitý poradce a často i první kandidát na povýšení. V roli řadového zaměstnance si navíc může osvojit nové manažerské dovednosti, které jako manažer sám neviděl. Do budoucna to může jen prospět.

Nevýhodou méně náročné práce je vysoký potenciál brzkého znudění. Na druhou stranu však můžete získat nový zápal a nadšení pro původní odbornou práci, s níž jste díky manažerské funkci ztratili úzký kontakt.

Konečné rozhodnutí o výběru práce vždy závisí na osobní situaci každého uchazeče a také jeho budoucích kariérních cílech. Přemýšlejte o tom, zda vám přijetí nižší pozice neuškodí v další kariéře. Minimálně se připravte na to, že vás zaměstnavatelé na jedné straně nebudou chtít přijmout, abyste brzy neodešli, a na straně druhé budou chtít rozumně vysvětlit, proč jste udělali krok zpět.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder