Můžete se stát charismatickým vůdcem?

O tom, jak by měl vypadat skvělý šéf, vědí jistě všichni mnoho a každý o něm má svou vlastní představu. Ovšem triumfem každého stylu vedení je charisma. Jak se takový charismatický vůdce pozná?

Charismatický vůdce je jednoduše osoba, která je dynamická, má v sobě jakýsi magnet, který všechny přitahuje a láká, a umí dělat podnětné věci. Charismatického vůdce následují lidé bez řečí a poznámek, někdy je jim i jedno, v čem přesně spočívá jejich práce, poslouchají přesné představy a přání svého nadřízeného.

Charismatický vůdce by ale neměl zneužívat svou osobnost a lidi dirigovat, ale přivést je na správnou cestu, aby měl z jejich práce užitek a oni ji dělali s chutí a efektivně. Výhodou charismatického vůdce je to, že by s tímto neměl mít žádné problémy.

Charismatický vůdce také nemá to, co mnoho lidí na svém šéfovi odsuzuje. A to je sice to, že on prezentuje jen a pouze své vlastní myšlenky a názory a jeho chování je nespolečenské a nepředvídatelné. Charismatické vedení je hodně o stylu projevu, jednání a celkového vedení lidí.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101