Můžeme něco pochytit z televize?

Z televize se můžeme přiučit překvapivě konstruktivním a užitečným taktikám pro udržení pozornosti lidí při obchodních prezentacích.

Co se přednášející může naučit ze zpráv v televizi?

Hlasatel je v záběru a zprávy, které přednáší, jsou nejdůležitějším prvkem vysílání. Když mluvíte, je důležité si zapamatovat, že jste nejdůležitější částí vaší prezentace. Během vysílání se často většina záběrů vysílá v horním rohu obrazovky nad ramenem hlasatele. Všimněte si, že tyto záběry nemají zastínit hlasatele. Vizuální pomůcky by měly jen přidat a zdůraznit to, co říkáme, ne být náhražkou.

Když použijí vizuální pomůcku přes celou obrazovku (běžně například u denních zpráv z akciových trhů), má obvykle velice málo textu a skládá se z jednoduché grafiky a několika termínů, které hlasatel následně popíše. Navrhujme pomůcky tak, aby byly jednoduché a jasné.

Hlasatelův čas je omezený, a tak producent vybírá zprávy, které osloví a zaujmou co největší počet diváků. Je důležité se zaměřit na materiál, který publiku nejvíce pomůže.

Co se můžeme přiučit z reklam?
Na první pohled si možná myslíte, že se z krátkého šotu nemůžete nic přiučit. Cíl a struktura šotů je naprosto jasná – přimět diváka koupit si produkt. Jak jasný je ale účel a struktura vaší prezentace? Mnoho z nás nedefinuje jasně cíl a prezentace se pro posluchače vleče, aniž by se dozvěděl účel.

Reklamní šoty také maximálně využívají záběry a snímky produktů k zdůraznění výhod. Jako přednášející bychom měli ukázat takové věci, které promluví k publiku a jasně ukáží a podtrhnou to, co říkáme.

Co se můžeme přiučit ze zábavných programů?
Nejpopulárnější zábavné programy jsou ty se zajímavým příběhem, obvykle dramatickým nebo humorným. Přednášející by měl zaujmout svou prezentací v podobném duchu. Naše osobní zkušenosti – pokud je dobře podáme – jsou často prvkem, který upevní náš vzkaz v myslích posluchačů. Vymýšlejte a používejte takovéto příběhy ve svých prezentacích a vaši posluchači si snáze zapamatují důležité body.

Řada zábavných programů také nabízí náhled toho, jak si lidé poradí s neočekávanými situacemi – někdy je to humorné, někdy ne.

I naše reakce na neočekávané události (rozbije se projektor, vypadne proud atd.) mohou hrát překvapivou roli v úspěchu prezentace jako celku. Buďte připraveni na to, že se může něco pokazit a nenechte se tím zaskočit.

-av-

Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations