Musí člověk dělat práci, která ho nebaví?

Při dnešní rostoucí nezaměstnanosti se nutně nabízí otázka, zda je skutečně nutné, aby si člověk hájil svoje zaměstnání i přesto, že dělá práci, která jej neuspokojuje nebo přímo stresuje. Odpověď zní – NE. Zcela radikální řešení a výpověď však také mnohdy nejsou na místě – někdy stačí, aby si člověk svou práci trochu reorganizoval nebo zpříjemnil.

Jako první možnost se zde nabízí například změna pracovního rozvrhu. Ten, koho nebaví ráno dojíždět přecpanou městskou hromadnou dopravou, si může po dohodě s vedoucím například upravit svůj rozvrh, začít pracovat o něco později nebo na částečný úvazek. Nezvládnutelné projekty se dají zadat jiným lidem. Člověk tak získá potřebnou kontrolu nad tím, co dělá a jsou vidět výsledky.

Někdo si může také začít po práci přivydělávat. V USA tak lidé například malují, píší do časopisů, venčí psy, pořádají kurzy výpočetní techniky či zpracovávají pojistné smlouvy.

Další možností je začít úplně znovu a založit si vlastní podnik. Ekonomika je sice nejistá, ale člověk získá větší kontrolu nad svým životem a osudem, než kdyby jen čekal, jak jeho šéf rozhodne. Navíc při dobrém naplánování a vhodně zvolené strategii je šance na úspěch poměrně vysoká.

**Datum vydání:** XI/2001
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com