Mizerní šéfové mají různé projevy

Co je mizerné vedení? Kladete si někdy tuto otázku? Jestli ano, tak určitě ne proto, že byste toužili být mizerným vůdcem. Jediným možným důvodem je to, že si ověřujete, zda vaše intuice dobře zafungovala na někom, koho znáte. Jak tedy špatné vedení poznat a jaké praktiky „zlí šéfové“ uvádějí do praxe?

Prvním a možná nejvíce frustrujícím způsobem je to, když šéfové dávají najevo, že všechno vědí. Vysvětlí vám, jak se točí svět, co si firma myslí, jak se obrátí proti vám, když se pokusíte o tohle nebo tamto. Vědí dokonce i to, v jakém autě byste měli jezdit.

Takoví chvástající se šéfové jsou opravdu k nepřehlédnutí, ovšem druhý typ je velmi snadno přehlédnutelný. Jde o emocionálně chladné šéfy – takové, kteří se cítí lépe za zavřenými dveřmi, než aby pracovali a komunikovali přímo v týmu. Kromě toho, že jsou samotáři, mají také tendence neřešit problémy, se kterými za nimi přijdete, a raději vás odkážou jinam. Neangažují se a nemohou vás tedy ani inspirovat.

Třetí kategorií mizerného vedení jsou prostě kreténi – jsou odporní, necitliví, zastrašují, jsou hrubí, neuctiví, nespravedliví a někdy dokonce paranoidní. Z druhého konce spektra, ovšem také mizerného, jsou šéfové příliš mílí. Nemají náboj, nejsou schopni dělat rozhodnutí, přitakávají všem kolem. Jejich skutečným programem je sebezáchova.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk