Minulost už nezměníme, teď měníme zítřek

Pondělí 14.dubna 2003 bylo významným mezníkem pro americkou společnost WorldCom, která proslula největším finančním skandálem v americké historii. Krizi se tomuto operátorovi (významnému dodavateli telekomunikačních služeb pro americkou vládu) již podařilo překonat a nyní tak hledí opět ke světlejší budoucnosti. WorldCom právě zveřejnil svůj restrukturalizační plán, který mu má umožnit začít zase úspěšně fungovat. To v prvé řadě znamená zbavit se 36 miliard dolarů dluhů z celkové výše 41 miliard.

Koncem loňského června přiznala společnost WorldCom účetní podvody ve výši zhruba čtyř miliard dolarů. Následné kontroly účetnictví odhalily další nesrovnalosti, jejichž výše se v současné době vyšplhala mnohem výše. Silně zadlužený WorldCom tak ztratil veškerou důvěru svých věřitelů, následovaly soudní pře, nevyhnutelné personálních změny ve vedení společnosti, z nichž několik čelí žalobám, a dále pak masivní propouštění a další drastická úsporná opatření.

Přes všechny rány, které na WorldCom dopadly, je mnoho lidí stále přesvědčeno, že firma z celého skandálu vyvázla příliš lacino. Rozhořčení jsou zejména konkurenti WorldComu z řad telekomunikačních operátorů, kteří odmítají názor, že společnost je příliš velká na to, aby padla. WorldCom však navzdory tomu dnes vstupuje do procesu restrukturalizace. Kontrolu nad ním přejímají věřitelé, byl jmenován nový finanční ředitel. Snaha o změnu image firmy probíhá v nejrůznějších podobách. World změnil sídlo a uvažuje i o změně jména. Hodlá převzít jméno společnosti MCI, která je od roku 1998 jednou z jeho divizí.

**Datum vydání:** IV/2003
Zdroj: ISDN Server - zpravodajství ze světa telekomunikací
Zobrazit přehled článků ze zdroje ISDN Server