Marks & Spencer rozšiřuje měřítka pro výpočet manažerských odměn

Největší britský oděvní řetězec Marks & Spencer zveřejnil svou letošní výroční zprávu, ze které vyplývá změna struktury odměňování vrcholových manažerů. Firma chce odměny svých nejvyšších zástupců více provázat s dlouhodobými cíli. Na rozdíl například od Tesca, které letos oznámilo snížení počtu výkonnostních měřítek v manažerském odměňování, však Marks & Spencer měřítka přidává. Má se tak vyhnout sporům s akcionáři, které v uplynulém roce provázely především odměny spojené s výměnu výkonného ředitele.

Výroční zpráva oznamuje, že výkonný ředitel Marc Bolland nezíská odměnu ve výši dříve avizovaných 15 milionů liber, ale pouze 13,8 milionu. Bývalý ředitel Stuart Rose odešel s 8,1 miliony liber v hotovosti a akciích. Mzda výkonného ředitele Marca Bollanda byla pro další rok zmrazena na 957 tisících liber a mzda finančního ředitele Alana Stewarta na 550 tisících liber.

Marks & Spencer dále oznámil snížení maximální výše výplaty ročních bonusů z 250 na 200 procent mzdy. Zdůrazňuje širší strategické cíle a cílování zisku. Znamená to zvýšení maximální výše odměn v rámci dlouhodobého pobídkového plánu za současného snížení stropu pro výjimečné odměny a rozšíření kritérií pro měření úspěchu.

-kk-

Zdroj: Euronews - portál mezinárodní zpravodajské televizní stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euronews