Manpower: Třetina firem nemůže najít kvalifikované talenty

Třetina zaměstnavatelů na světě má dnes problémy s obsazováním pracovních míst kvůli nedostatku dostupných talentů. To je nejvyšší počet od doby před nástupem ekonomické recese v roce 2007. Ukázal to pravidelný globální výzkum společnosti ManpowerGroup s názvem Talent Shortage Survey 2011. Zapojilo se do něj 40 tisíc zaměstnavatelů napříč 39 státy a teritorii.

90 procent oslovených zaměstnavatelů se shodlo na tom, že problémy s obsazováním kritických rolí způsobuje nedostatek potřebných dovedností a zkušeností, nedostatečná kvalifikace a chybějící soft skills.

Je čas „vyrábět“ potřebné talenty

Globální trh talentů se blíží stavu, kdy bude sice velký nadbytek dostupných pracovníků, ale také výrazný nedostatek kvalifikovaných talentů. Manpower proto zaměstnavatelům radí přepracovat dosavadní pracovní modely a vytvořit robustní strategii, která bude „vyrábět“ potřebné talenty pro dlouhodobou realizaci jejich obchodních strategií.

28 procent zaměstnavatelů na světě považuje za největší překážku při obsazování volných míst nedostatek zkušeností. Firmy by se proto měly posunout od tradičních vzdělávacích programů a soustředění na experimentální rozvoj k zapojování zaměstnanců do individuálních projektů připravených na míru tak, aby mohli rozvinout svůj plný potenciál v dovednostech, které jsou pro organizaci nejdůležitější.

Z globálního pohledu se letos nejobtížněji obsazují pozice techniků, obchodních zástupců a zkušených obchodníků. Jsou to tytéž pozice jako v posledních čtyřech letech, což jasně ukazuje na potřebu změny v procesu náboru těchto odborníků.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management