Manažerská lekce od Ztracených

Možná vám záhadný ostrov s trosečníky po pádu letadla nepřipadá jako nejlepší místo pro učení managementu, populární americký seriál Ztraceni (Lost) však může o vůdcovství hodně naučit. Příběh se totiž většinou soustředí na konflikty mezi lídry a jejich skupinami, přičemž rozhodnutí vůdců ovlivňují celý ostrov. Článek nabízí několik tipů k zamyšlení.

- Vytvářejte spojenectví. Pouta vytvořená mezi různými skupinami (ve firmě např. odděleními) se mohou projevit jako užitečná v případě potřeby. Stejně tomu bylo v seriálu se spojenectvím Sayida a Rousseauové nebo Michaela a Bena.

- Hledejte úspěch jako tým. Jako manažer byste měli povzbuzovat svůj tým k pospolitosti a vědomí, že dohromady dosáhnete více než každý sám. Stejně v seriálu povzbuzoval Ztracené jejich vůdce Jack.     

- Následujte své instinkty. Pro manažera je důležité, aby při rozhodování věřil svým pocitům. Pokud se mu něco nezdá, měl by se na to podívat hlouběji – stejně jako Sayid, který jediný nevěřil, že Ben není do jejich tábora nastrčený nepřáteli. 

- Očekávejte neočekávané. Ať se stane cokoli, snažte se zachovat klid. Manažer, který se dokáže přizpůsobit extrémním a absurdním situacím, bude dlouhodobě nejúspěšnější. Nejinak tomu bylo i ve Ztracených, kteří pochopili, že se může stát cokoli. Kdo by například na tropickém ostrově očekával ledního medvěda?

- Nikdy si nemyslete, že víte všechno.  Jako vůdce musíte být připraveni na to, že vyjdou na povrch různá tajemství, jako například nespokojený kolega nebo firemní milostný románek. Počítejte s tím, že se věci dějí i za vašimi zády. S tímtéž měli v seriálu počítat i Jack a Ben, když Juliet plánovala, aby Jack zabil Bena v průběhu operace.   

- Používejte dostupné zdroje. Jako manažer byste měli stále hledat něco, co můžete využít, ať už to bude část rozpočtu pro nového člena týmu, nebo prázdná kancelář. V seriálu si například Sawyer vyrobil brýle z částí nalezených v troskách a Sun našla rostliny s léčebnými účinky. Vše od pitné vody po dynamit přispělo k existenci Ztracených na ostrově.

- Využijte dovedností zaměstnanců. Vaše práce spočívá v tom, určit a dokázat využít dovednosti členů týmu. I v seriálu má každý hrdina nějakou dovednost z minulosti. Jack je lékař, Kate umí stopovat a Sayid je vyšetřovatel.

- Zůstaňte organizovaní. Ať už vedete schůzi nebo shromažďujete zdroje pro projekt, organizační dovednosti jsou základem úspěšného a respektovaného manažera. Inspirujte se tím, jak Ztracení dokázali po ztroskotání dát dohromady zásoby nebo využít seznam cestujících, aby se odlišili od „druhých“ obyvatelů ostrova.

- Buďte důvěryhodní. Je životně důležité, aby vám tým věřil. Neudělejte chybu jako Jack, který ztratil na důvěryhodnosti kvůli svým vztahům s Druhými a zejména Juliet.

- Učte se z minulosti. Nezapomeňte se poučit z vlastních chyb, aby se již v budoucnosti neopakovaly. Každá postava ve Ztracených má své problémy z minulosti. Kate zabila nevlastního otce, Sawyer byl profesionálním podvodníkem atd. Někteří se poučili a rozvíjeli se dále, jiní se nechali téměř zničit.  

-kk-
Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World