Manažeři odcházejí do zahraničí kvůli kariéře

I po čtyřicítce se dokážete uplatnit v zahraničí stejně dobře jako vaši mladší kolegové. Nezanedbávejte však znalosti cizích jazyků a počítačů, jinak v konkurenci nepochodíte. Nejen vrcholní manažeři, ale i kvalifikovaní lékaři nebo IT specialisté mají šanci najít i po čtyřicítce práci v zahraniční.

Možností je samozřejmě více, stačí se jen trochu porozhlédnout a informovat se. Vrcholní manažeři mají velkou šanci dostat práci v zahraničí v rámci své nadnárodní společnosti. Ti to mají poměrně jednoduché, jednotná firemní kultura v pobočkách ve světě jim to ještě více ulehčuje.

K velkému odlevu pracovní síly do zahraničí dochází hlavně v kategorii manuálních a kvalifikovaných prací. Velký zájem má však například Velká Británie také o lékaře a zdravotní personál. Německo zase láká IT specialisty.

Šance uplatnit se a být úspěšný v zahraničí jsou přitom pro tuto generaci porovnatelné s mladšími ročníky. Je sice pravda, že tuto generaci provází velké množství nevýhod, ale i velmi mnoho výhod.

Za nevýhodu se dá považovat jazyková bariéra. Mnozí mají jen velmi chudé znalosti. Přitom ovládání angličtiny jako univerzální řeči je pro práci v zahraničí nevyhnutelností. Také počítačová znalost těchto ročníků nemusí konkurovat mladším ročníkům. Oba nedostatky se však při trvalém učení a pevné vůli dají odstranit.

Tato generace má i své plusy. Velkou výhodou jsou pracovní a životní zkušenosti, loajálnost vůči zaměstnavateli a menší tendence k častým změnám zaměstnavatele. Při řešení problému zachovává chladnou hlavu a jedná rozvážně.

Důvodem odchodu do zahraničí bývají peníze. Může to být i nabídka práce v daném regionu. Pro topmanažery pak může být motivací kariérní postup.

-pk-
Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline