Manažerem od včerejška aneb První den v legii

Jste čerstvě povýšení manažeři? Srdečná gratulace! Jak se vám to stalo? Přišlo to ze dne na den, nebo jste se k současnému postavení museli dopracovávat deštěm tvrdých ran, pokusem a omylem? Ať už je to jakkoliv, nejdůležitější otázkou je: “Jste skutečně připraveni vést ostatní?“ Je totiž řada způsobů vedení, dobrých i špatných. Jedna vlastnost je však dobrým manažerům společná – schopnost přimět své podřízené pracovat jako tým na společném cíli.

K tomu je zapotřebí být schopen oboustranně komunikovat, zainteresovat pracovníky na rozhodování, naučit se sdílet moc a pružně myslet. Zaměříte-li se na pocity svých zaměstnanců a na pracovní prostředí, vytvoříte a udržíte soudržný a výkonný tým, který splní, či dokonce překoná očekávání špičkového managementu vaší společnosti. Pro dosažení nejlepších výsledků jim však musíte poskytnout prostor pro osobní rozvoj, jenž zvýší jejich kompetentnost a kvalifikaci.

Stanovujte si dosažitelné cíle, diskutujte o tom, co si přejí jednotliví zaměstnanci a co podnik očekává od nich. Při komunikaci buďte přímí, volte vhodná slova a tón a usilujte o odezvu – ujistěte se o tom, že vám vaši pracovníci rozumějí. Pokud se objeví problém, je nejdůležitější jej nejprve identifikovat a vyjasnit, najít jeho příčiny a navrhnout možná řešení. Přemýšlejte teké o tom, jak si efektivně zorganizovat a ušetřit čas. Brzy poznáte, že nemůžete všechno stihnout sám, některými úkoly budete muset pověřit vaše kolegy.

**Datum vydání: VI/2002**
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher