Manažer začátečník

Všechno je jednou poprvé, i manažerská práce. V jejím případě však stále funguje ten paradox, že jako manažera vás prakticky nikdo nezaměstná, když nemáte letité zkušenosti a letité zkušenosti nemůžete získat, aniž by vás někdo jako manažera přijal. Když už však člověk chce získat svou první manažerskou pozici, měl by na to být patřičně připraven. Rozhodně by měl vědět, že když nebude ve své práci dobrý, práce mu nezůstane. Nemusí být hned ten nejlepší, ale měl by svoji práci dělat svědomitě a zodpovědně.

Manažerská práce vyžaduje domácí přípravu. Každý, kdo o ni má zájem, by měl nejprve teoreticky nastudovat, co manažeři dělají a následně je pozorovat i v akci. Důležité je nebát se klást otázky. Dalším krokem je osvojení si dovedností pro řízení zaměstnanců. Manažer musí obecně vědět, jak se lidé chovají, jak myslí a reagují v různých situacích. Manažer je iniciativní a nebrání se dobrovolným aktivitám, naopak je sám vyhledává.

Když se člověk rozhodne, že chce být manažerem, neměl by váhat a zkusit to. Zjistí-li však po svém průzkumu, že manažerem být nechce, měl by to brát jako dobrou zkušenost. Manažeři ve svých týmech potřebují kvalitní pracovní síly a je jen výhodou, pokud někdo odhalí, kde je v pracovním procesu jeho pravé místo.

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management