Machiavelli byznysu

Peter R. Goldscheider je zakladatelem, rozhodujícím vlastníkem a ředitelem investiční společnosti EPIC, která se specializuje na region střední a východní Evropy. V roce 1999 byl EPIC vyhodnocen jako nejúspěšnější finanční a privatizační poradce v tomto regionu podle počtu uzavřených obchodů. Peter R. Goldscheider získal doktorát práv na Vídeňské univerzitě a čtvrt století zastával manažerské pozice v různých společnostech. Deset let pracoval pro IBM, před založením společnosti EPIC byl viceprezidentem a členem představenstva pojišťovny Zurich Kosmos v Rakousku.

V článku se Peter R. Goldscheider vyjadřuje ke stavu současného podnikání v České republice. Mimo jiné tvrdí, že postkomunistické společnosti se musely naučit, že nejde jen o to něco vyrobit, ale především to prodat. Komunismus se zhroutil kvůli strašné alokaci aktiv v jeho ekonomikách. Když se kapitálu nedává žádná hodnota, aktiva ani nemohou být vhodně alokována.

Je vážným problémem, že také současný kapitalismus vykazuje strašně špatnou alokaci aktiv. Dluhy telekomunikačních firem dosahují výše desítek miliard dolarů. Goldscheider odhaduje, že třicet až čtyřicet procent z nich bude nakonec odepsáno. Je vidět, že i v tržní ekonomice se může stát, že si lidé přestanou vážit kapitálu, což automaticky vede k jeho mizerné alokaci.
Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro