Má e-mail ve firmách ještě smysl?

Thierry Breton, výkonný ředitel mezinárodní společnosti Atos poskytující služby v oblasti IT ve 42 zemích světa, oznámil, že hodlá postupně zcela zrušit interní využívání e-mailu. Britský server BBC přinesl rozhovor, v němž Breton vysvětluje své pohnutky a plány. Interní elektronická pošta by měla být ve společnosti zrušena do začátku roku 2014. Doposud jí používalo 80 tisíc zaměstnanců.

Zrušení interního e-mailu je součástí iniciativy s názvem Wellbeing At Work, kterou Atos spustil již před třemi roky. Jedná se o znalostní síť, kterou tvoří nové talenty ve firmě. Cílem je, aby zaměstnanci vedle své běžné práce mohli snadno přicházet s novými nápady pro zlepšování pracovních podmínek. Praxe z posledních let totiž ukázala, že většina mladých talentů již e-mail vůbec nepoužívá. Dávají přednost sociálním sítím a instant messagingu.

Thierry Breton říká, že zaměstnanci zrušení interního e-mailu přivítali. Jen samotné oznámení chystaného opatření vedlo k poklesu objemu interní elektronické pošty o 20 %. Předchozí interní analýza ukázala, že objem interních mailů neustále rostl, a přitom pouze 15 % z nich bylo užitečných. Jelikož pracovníci prohlížejí e-maily i doma, zabere jim kontrola a odpovídání na interní e-maily 15 až 20 hodin týdně. Tak vznikl tým, jehož úkolem bylo najít nástroje efektivnější interní komunikace.

Nyní probíhá pilotní program, v němž se zaměstnanci učí pracovat s novými nástroji. Jedná se o technologie cloud computingu, sociální sítě, instant messaging, microblogging, sdílení dokumentů, vytváření znalostních komunit a podobně. První pětistovka zaměstnanců již se s e-mailem pro interní účely rozloučila. Sám Breton nepoužívá e-mail k interním účelům již pět nebo šest let a předpokládá, že začne být rychle rušen i v dalších firmách.

Thierry Breton je bývalým výkonným ředitelem telekomunikační společnosti France Telecom. Působil také jako francouzský ministr obchodu, financí a průmyslu. Před tím, než před třemi roky nastoupil do společnosti Atos, přednášel dva roky na Harvard Business School.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC