Lidské zdroje nestačí

Americká společnost The Leader's Edge, která usiluje o podporu žen na vedoucích postech, upořádala telefonický výzkum mezi ženami, které se dobrovolně rozhodly opustit posty vysokých manažerek. Zpovídala stovku bývalých manažerek z 18 států a různých odvětví působnosti. Přestože tyto vlivné ženy pobíraly ročně více než 150 000 dolarů (třetina z nich dokonce více než 250 000 dolarů), odešly ze svých míst kvůli nevyhovující firemní kultuře.

Mezi důvody svého odchodu respondentky nejčastěji uváděly nedostatečný pocit vlastní hodnoty pro firmu a ignoraci ze strany vyššího managementu. Významnou roli hrálo také jejich vyloučení z důležitých schůzí, informačních toků a neformálních sítí kolegů následované nedostatečnou možností kariérního rozvoje. Marně očekávaly nezaujatá hodnocení a zpětnou vazbu.

Firmy se stále mylně domnívají, že řízení diverzity zaměstnanců je záležitostí oddělení lidských zdrojů. Ve skutečnosti však v této souvislosti hraje významnou roli i nákup, lidskost, marketing a další součásti firem, do kterých lidské zdroje nemohou zasahovat. Nejdůležitější je zájem nejvyššího vedení.

-kk-
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com