Lidská intuice versus umělá inteligence

Před dvaceti lety prohrál světový šachový velmistr Garry Kasparov hru se superpočítačem Deep Blue navrženým IBM. Tento výsledek způsobil rozruch v době, kdy byl Kasparov šachovým mistrem světa již více než deset let a o rok dříve porazil počítač Deep Blue v podobném klání.

V nedávném vystoupení na konferenci TED2017 se Kasparov ohlédl za touto historickou událostí a současně se pozastavil nad vztahem mezi lidmi a dobře naprogramovanými stroji.

Ilustrační snímek

Kasparov poznamenal, že téma lidí a strojů má dlouhou historii v literatuře a filmu, ačkoli je obvykle zobrazováno z hlediska konkurence nebo dokonce násilných konfliktů. Přesto, jak zdůraznil Kasparov, jeho vlastní porážka od počítače Deep Blue byla spíše poctou lidským programátorům než samotnému stroji.

„Nebojme se inteligentních strojů“

Spíše, než se zabývat spekulacemi o definicích inteligence, Kasparov naznačuje, že důležitější otázkou je postoj, jaký jsme k těmto strojům zaujali jako lidé.

Stroje v minulosti převzaly práce dosud vykonávané manuálními pracovníky. V dnešní době jsou využívány obdobně i v jiných oborech, které jsou více spojeny s absolventy vysokých škol. Žádná oblast pracovního života není imunní vůči technologickému pokroku, tudíž místo snahy nějakým způsobem si stroje podmanit, by lidé měli hledat způsoby, jak je využít při řešení náročnějších úkolů.

Stroj v podstatě zpracovává pokyny a provádí výpočty objektivně. Lidé na druhé straně mají nadšení, pochopení a smysl pro účel. Stroje tak mohou zlepšit naše životy, pokud víme, jak je nejlépe využít k našim cílům. Jinými slovy, aniž bychom se obávali nejnovějších technologických pokroků, měli bychom je přijmout a vylepšit tak, aby co nejlépe vyhovovaly našim požadavkům.

TED talk

Přehrajte si celý TED talk „Don't fear intelligent machines. Work with them“ (v angličtině). Dále je k dispozici anglický přepis.

Přepis Kasparova rozhovoru (v angličtině) je k dispozici na adrese

-bn-

Zdroj: tED Magazine - americký magazín pro distributory elektřiny
Zobrazit přehled článků ze zdroje tED Magazine