Laxní management otevírá dveře podvodům

Slabá kontrola a samolibí manažeři spolu se zhoršenými ekonomickými podmínkami vedou k ostrému nárůstu počtu podvodů a firemních trestných činů na celém světě. Ztráta průměrné firmy způsobená podvody vzrostla o pětinu a za poslední tři roky dosáhla výše 8,2 milionu dolarů. Ukázal to globální výzkum mezinárodní bezpečnostní firmy Kroll.

Čtyři z pěti dotázaných z řad 890 vyšších manažerů uvedli, že v posledních třech letech řešili firemní podvody. To je nárůst o 80 procent. Situace je ještě horší u velkých firem, kde ztrátu zboží nebo peněz kvůli podvodu připouští devět z deseti oslovených.

Nejrychleji rostoucí typy podvodů zahrnují krádeže informací a porušení regulačních nařízení (nárůst o více než čtvrtinu za posledních pět let). Nejvíce podvodů se odehrává v oblasti výroby a přírodních zdrojů. Problémy s korupcí a krádežemi majetku či zásob rostou ve zdravotnictví, farmacii a biotechnologiích. Sektor cestování, volného času a dopravy se pak potýká se zvýšeným výskytem porušení regulačních nařízení a krádeží informací.

Výzkum přikládá vinu nejen ekonomickým podmínkám, ale také laxním manažerům. Nejvíce problémů totiž uvádějí firmy s vysokou fluktuací zaměstnanců a slabou interní kontrolou. Z deseti zkoumaných druhů podvodů na půdě firem byl v posledním roce zaznamenán pokles jen u praní peněz a podvodů při státních zakázkách. I zde však šlo pouze o pokles o jedno procento.

Dále bylo zjištěno, že ve vyvinutějších ekonomikách (Severní Amerika a západní Evropa) je méně podvodů než v méně ekonomicky rozvinutých regionech (Střední východ a Afrika). Jedinou výjimkou jsou krádeže duševního vlastnictví, kterých je nejvíce v Severní Americe. 

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues