Kvalitní manažeři nepadají z nebe

Dobrým manažerem se člověk nestane jen proto, že byl čerstvě povýšen. Musí se naučit řadě nových dovedností, což však neznamená jen návštěvu několika školení a přečtení patřičných publikací – učit se o způsobech vedení není totéž jako učit se umění samotnému. To totiž znamená spoustu pokusů i pádů a tvrdé dřiny, podobně jako je tomu třeba u špičkových sportovců či hudebníků.

Pozice manažera je možná těžší – nemá dostatek času a soukromí, aby mohl v klidu vybrušovat své dovednosti. Je neustále sledován, často nemá čas na přípravu a jeho chyby, které jsou přirozenou součástí procesu učení, jsou okamžitě viděny a souzeny. Není divu, že řada vedoucích pracovníků postupuje dopředu pomalu a ztěžka.


Jak se tedy stát kvalitním řídícím pracovníkem? Především to chce sebrat veškerou odvahu a být připraven na skutečnost, že budou zdůrazňovány spíš vaše nedostatky než úspěchy. Učte se z chyb – nikdo není dokonalý, nic nezkazí jenom ten, kdo nic nedělá. Neméně důležitá je ale i podpora a porozumění ze strany starších a zkušenějších.

**Datum vydání: V/2002**
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher