Konec slepé víry. Začněte skutečně podporovat učení svých podřízených

Ilustrační snímek

Změna není událost, ale proces. Když jde o učení, neexistují žádné okamžité změny. Změna je spíše pomalý, neustálý vzestup. Je to řetězec malých změn. Postupně se však odehraje celá velká změna, jen prostě sotva kdy bude mít povahu velkého, nenadálého skoku od jednoho paradigmatu k jinému. Kreativní prostředí, které podporuje ty, kteří se učí, je pro úspěšné naučení čehokoli nezbytné. Učení samo o sobě je však stále jen proces, není to cíl, který by se dal jednou pro vždy dosáhnout, tvrdí web management-issues.com.

Učení je o datech, informacích a znalostech

Jak se učíme? Shromažďujeme data, která se – dříve nebo později – promění v informace. A ještě o něco později se tyto informace změní ve znalost.

Prostřední část je ta nejtěžší, proto je potřeba podpora

Prostřední část učení je fáze, ve které je hodně reflexe a přemýšlení. Během této fáze se dopouštíme chyb, neustále jsme však na cestě k těm aha momentům, ve kterých si uvědomíme, že jsme si něco konečně osvojili, že jsme něco konečně pochopili. Důležité je prostředí, včetně kolegů, kteří nás musí podporovat a být pozitivní. Prostředí plné trpělivosti, které nás navíc vede, je velice důležité. Lídři by měli chtít svým lidem usnadnit právě toto objevování jejich vlastních aha momentů. Proto musíte připravovat a organizovat situace, ve kterých se vaši lidé mohou učit a být úspěšní.

Leadership, učení a změna k horšímu

Když už jste podnikli nějaké kroky k tomu, abyste vytvořili prostředí podporující učení, buďte opatrní – nepředpokládejte, že každá změna bude k lepšímu. Ne vždy je totiž výsledkem vyšší produktivita. Když vidíte, že výsledky nejsou dobré, může to být těžké přiznat si neúspěch a zastavit projekt, od kterého jste tolik očekávali. Změnu k horšímu však musíte zastavit a pokud možno také zvrátit. Musíte posoudit škodu, která byla způsobena, uvědomit si všechny interní i externí faktory a pak upravit své plány – nebo je úplně opustit. Když už se to stane, udělejte z celé té nepříjemné situace příklad pro ostatní. Ukažte na ní, že se každý může poučit ze svých neúspěchů.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues