Komu říci o peníze?

Pokud jste jako většina drobných podnikatelů, vaše první reakce na toto téma bude, že neznáte dost lidí, kteří mají peníze a ještě méně těch, které byste se nestyděli o ně požádat. Před tím, než existovaly banky, bylo neformální osobní financování jediným způsobem, jak mohla vzniknout řada firem. Díky bankám se tento druh financování sice snížil, ale zcela nevymizel. Například v USA v posledních třech letech investuje pět dospělých osob ze sta do cizí firmy. Téměř polovina těchto půjček ale překvapivě nepochází od příbuzných (29 % od přátel a sousedů a dalších 19 % od kolegů a dalších známých). Nalezení jediné osoby, která bude schopna uspokojit všechny vaše finanční potřeby je málo pravděpodobné.

Hlavní kroky k analýze možností:

Vypracování seznamu

Prvním krokem bude prosté vypracování seznamu jmen, který bude obsahovat jména rodinných příslušníků, přátel a dalších osob z vašeho okolí. K systematizaci můžete rozdělit tyto lidi do třech skupin – první budou vaši nejbližší, druhou skupinou přátelé a známí a poslední budou lidé, které znáte, ale nejste s nimi v pravidelném a přímém styku.

Zúžení seznamu

Vyberte jména, která budou vyhovovat alespoň dvěma následujícím charakteristikám:

1. Věří vám. Identifikujte takové osoby, které znají vaši povahu nebo schopnosti, věří vám a tomu, co děláte.

2. Mohou si investici dovolit. Čím větší čistý příjem, tím větší je šance, že bude osoba souhlasit s investicí.

3. Mají zkušenost v soukromém firemním sektoru. U lidí, kteří sami podnikají, máte největší pravděpodobnost, že budou ochotni investovat do vaší firmy. Podle poslední studie je to proto, že chápou firemní proces a jsou schopni zhodnotit vyhlídky vašeho podnikání.

4. Minimální citové břemeno. Uvědomte si, zda osoby, které zvažujete, k vám neváže nějaké citové břemeno, které by situaci komplikovalo. Například konflikt v minulosti, zvlášť pokud nebyl zcela vyřešen. Půjčka může být velkým zdrojem tření ve vztahu a domácím prostředí. V případě, že se vám nebude příliš dařit,  se vztahy mezi vámi mohou rychle a nepříjemně vyhrotit.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com