Když zaměstnanec poškozuje firmu

Zaměstnanci se mnohdy cítí oproti zaměstnavatelům bezmocní, ale také firmy mají své problémy. Ty nastanou například tehdy, když zaměstnanec nepřijde do práce a firma nemůže dokončit zakázku, za kterou byl zaměstnanec zodpovědný. Většina zaměstnavatelů se tedy ptá: „Proč chránit pouze zaměstnance“?

Jedna firma má se svým zaměstnancem tu zkušenost, že v polovině rozběhnuté zakázky jednoduše odešel pracovat do jiné firmy. Poškozená firmu na napsala absenci, psala mu výzvy a nakonec mu sama musela dát výpověď. Za nedodržení termínu zakázky nakonec firma platila dost velkou pokutu.

V takových případech radí odborníci firmám, aby uplatnily náhradu škody za zmeškané zakázky. Některé firmy ale mají k řešení sporu soudní cestou ten vztah, že pokud není ztráta tak velká, nechají raději situaci bez následků, než aby se s bývalým zaměstnancem tahaly po soudech.

Právníci se ale už dnes setkávají i s tím, že zaměstnavatel má zájem se zabezpečit, aby zaměstnanec nemohl po skončení pracovního poměru pracovat u konkurence.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk