Když podnikatel řídí své lidi

Každý podnikatel brzy pochopí, že řízení lidí je sada pravidel a taktik, stejně tak jako umění. Není možné předpokládat, že vás někdo bude následovat automaticky. Nejdůležitější je dokázat zaměstnance motivovat. Uvědomte si, že různí zaměstnanci vnímají vaši firmu různě, ve světle své konkrétní funkce. Podnikatelé by však měli definovat každé individuální místo jako prvek v rámci celkového smyslu organizace.

Jakožto podnikatel a vůdce musíte nejprve vystoupit z řady. Být jedním z firemní party je hezká věc, vaši zaměstnanci vás však potřebují respektovat – pro vaše hodnoty, otevřenost, vize a schopnost inspirovat. Vůdce má důležité povinnosti, s nimiž souvisí určitá ztráta svobody. Nemůžete například chodit se zaměstnanci posedět a pomlouvat šéfy. Ztrácíte také právo obviňovat ostatní z problémů, protože nyní jste v pozici toho, kdo musí problémy řešit.

Dobrý vůdce motivuje ostatní, aby cítili odpovědnost za úkoly, které je třeba vykonat k úspěšnému prodávání produktů nebo služeb firmy. Takového vůdce lidé instinktivně následují a dokáží pracovat lépe, než by sami očekávali.

- Vybudujte svůj tým. Je třeba nejen jasně formulovat koncept a smysl organizace, ale také obsadit jednotlivé pozice lidmi s co nejlepšími dovednostmi. Zbavte se předsudku, že nepřijmete nikoho, kdo může být chytřejší nebo šikovnější než vy.

- Oceňujte zaměstnance. Pro zlepšování a oceňování výkonnosti je třeba poskytovat otevřenou zpětnou vazbu, i negativní, na základě konkrétně stanovených cílů.

- Získejte si respekt. Lidé následují jen vůdce, které obdivují a věří jim. Vůdce potřebuje především integritu.

- Stanovujte cíle. Úspěšný vůdce hledá stále možnosti zdokonalování. Pokud chce, aby jeho firma rostla, musí se vydat za poznáním a pořád se učit. Stanovujte proto stále nové cíle pro sebe i pro svůj tým.

-kk-

Zdroj: Welcome Business - portál věnovaný všem složkám byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Welcome Business