Když dcera zdědí firmu

Čelí ženy, které převezmou řízení firmy, která byla vlastněna a řízena jejich otci nějaké zvláštní výzvě?

D. Chrystová (46), ředitelka The Jay Group, tvrdí, že ještě než převzala otcovu firmu, získala zkušenosti v manažerské sféře, a myslí si, že firma ani zaměstnanci nebyli jejím nástupem do ředitelské funkce v Jay ovlivněni. Dále je toho názoru, že tato změna byla pro ostatní spíše signálem, že firma roste a bude pokračovat ve vytváření dalších příležitostí pro své zaměstnance.

Po ukončení studií Chrystová oficiálně nastoupila do firmy v roce 1981 jako vedoucí účetní a později prošla i jinými pracovišti (včetně služeb pro zákazníky). Pak se začala angažovat v manažerských postech. V roce 1991 se stala prezidentkou a v roce 2002 ředitelkou firmy. Podle ní nebylo vůbec složité firmu převzít. Přestože mají s otcem naprosto odlišný manažerský styl, shodují se v základních zásadách.

Tak snadné už to neměla J. Smolyanská (30), ředitelka Lifeway Foods, výrobce mléčných produktů a přírodních a organických potravin. V roce 2002 převzala firmu Morton Grove, kterou zakládal její otec, který náhle zemřel na srdeční příhodu. Přestože slýchala řeči, že firma s jejím vedením nemůže přežít, měla velice intenzivní touhu uspět. Pracovní den pro ni běžně trval 18 hodin a samozřejmě zničil její soukromý život. Později se pokusila zmírnit své pracovní nasazení s tím, že znakem dobrého vůdce je i to, že má sílu přenechat některé záležitosti jiným lidem. Pod jejím vedením firma prosperuje a zvyšuje obrat. Podle ní je firma jako rodina, která občas špatně funguje. V nepříjemných obdobích se snažila zaměřit na zasažení jádra problémů a neustálé zlepšování komunikace. Věří, že nikoliv pohlaví, ale osobnost a styl vedení jsou klíčové pro to, jak bude firma prospívat.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com